Minuta Consiliul EPF Basel, 20 martie 2013

 • In EPF sunt 32 Societati membre si 10 Study Group.

S-a trecut in revista cine e venit pentru prima data, cine nu a putut veni, cine a aplicat pentru intrare in EPF (Bulgaria, ca Study Group).

 • Pentru prima data au fost invitati la Consiliul EPF reprezentanti ai Ameriicii Latine.
 • A fost lansata invitatia in bordul EPF a presedintelui IPA, care, incepand cu Congresul IPA de la Praga, din acest an, va fi un european: Stephano Bolognini, din cadrul Societatii Italiene de Psihanaliza, care il va inlocui pe Charles Hanly, actualul presedinte IPA
 • Raport Serge Frisch, presedintele EPF, care a participat la reuniunea celor doua mari Asociatii din America APSA - America de Nord, FEPAL (America latina) - unde au existat discutii tensionate in privinta unor probleme de training: s-au semnalat situatii surpriza, in care colegi mai tineri, acceptati ca analisti traineri la nivel national, sa fie refuzati la nivel IPA. Sunt Societati in care, daca un analist este membru IPA de mai mult de 5 ani, are minim 4 pacienti cu analize pe divan de min 3x/saptamana si se comporta etic, devine in mod automat, fara o alta evaluare, training analist. S-a supus la vot ideea acceptului sau nu a unor asemenea situatii: au fost 22 voturi pentru, 23 impotriva, adica, a comentat S Frich, un veritabil split – expresie a tensiunilor existente adesea i intre Societate (unde membrii sunt persoane mai tinere) si Training Institute (seniori).
 • Discutie despre incetarea activitatii PIEE – coordonator Paulo Fonda (sfarsitul lui dec 2014) – infiintat la propunerea comuna IPA (pres. de atunci D. Widlocher ) si EPF (pres. de atunci David Tuckett) . Dat fiind ca in unele tari exista grupuri foarte mici , de cate 1-2 membri, ce risca sa nu supravietuiasca fara suportul PIEE, s-a facut apel la EPF plus IPA sa sprijine pe mai departe, dupa decembrie 2014 – un nou proiect cu P. Fonda pt o continuitate a activitatii (acesta e invitat in toamna, la urmatorul Consiliu EPF, la Luxemburg, in 1-3nov – sa isi prezinte proiectul de continuare, iar votul noului Proiect va fi la Torino (11-14 martie 2014)
 • Propunere pentru continuarea Summer School dupa dizolvarea PIEE – incercare de a integra si a nu izola Societatile/grupurile din Europa de Est
 • S. Frisch – idee pentru un e-journal, in care sa poata fi publicate mult mai multe articole, in diverse limbi, din diversele regiuni: latin america, nord american, europeana - e journal ca sa stii ce e in fiecare regiune, ce e diferit, ce e specific – comunitate analitica mondiala; Leopold Bleger (Secretarul EPF): publicatia se vrea diferita, nu e contra IJPA, ci complementara, pt mai multe voci. Serge Frisch – nu e impotriva politicii stiintifice a IJPA, ci vrea sa fie deschidere si spre alte criterii, alti oameni, alte idei – deschisi spre varietate. S-au adus in discutie si cerintele mediului universitar in privinta publicatiilor – cerinte f stricte. IJPA – factor de impact 8.58?
 • IMPORTANTA colaborarii cu mediul universitar.
 • S. Frisch: Situatie conflictuala EPF- IPA: motivul - Workimg Parties (WP): EPF , la propunerea lui David Tuckett, acum 10 ani, a introdus in Preconferinta, aceste Grupuri clinice de lucru si cercetare, anual, ceea ce a conferit, in timp, o identitate specifica EPF si conferintelor sale. In plus, nu sunt de neglijati toti banii investiti, in timp, de catre EPF, in acest proiect. Anul acesta, fara o consultare si fara o solicitare oficiala de sprijin/impartasire de experienta din partea EPF, IPA a preluat ideea WP si pentru conferinta sa de la Praga.        Ce e nou: Serge Frish: – cineva vrea sa ia WP in afara EPF intra in conflict : nu e ceva personal, ci ceva institutional.: Serge Frisch a atentionat ca WP apartine EPF!

Charles Hanly a trimis regiunilor din America un proiect WP de 8 pag pe care Sfrisch nu l-a primit.!

S. Frisch: „Cum putem coopera intre regiuni si EPF in mod institutional? Cum ne putem informa?

Suntem diferiti IPA si EPF - ca scopuri, functionare - dar functionam in acelasi domeniu. Insa tb sa ne intelegem minimal! Trebuie sa definim cooperarea intre IPA si EPF”. Minimum este sa fie intrebati, consultai cum WP pot fi preluate de partea americana, dar nu sa fie facute lucrurile prin spate. Sa vedem ce oferim si ce ofera ceilalti si sa discutam. Nu e problema noastra sa intram in politica IPA, dar trebuie respectate regulile. Cu noul presedinte, european, sa speram sa avem si un IPA mai european. Trebuie sa gasim o cale de a lucra impreuna, cu toate scopurile diferite. Nu stiu daca, in privinta felului cum au decurs lucrurile cu WP a foct vorba despre o stupiditate, sau despre o strategie a IPA. Sau poate IPA e big brother....trebuie clarificat. Din nou: o relatie institutionala, nu una personala! E institutional, dar cred ca totul depinde de personalitati”.

 • Discutie despre grupurile WP din acest an: acces, insa nu pt toata lumea! - atentie la candidati – sunt materiale clinice etc

                Sunt in discutie grupuri WP pe psihosomatica, trauma etc., insa nu vor incepe alte grupuri si proiecte pana nu se incheie cele incepute deja

 • New members Seminar (NMS) - iunie 2013 Franta - propuneri pentru locatii mai ieftine, eventual la universitati- solutii mai ieftine ca sa poata merge lumea: „econima e importanta, dar nu poate face totul!” ; „Noii membri sa fie incurajati sa mearga si sa tina cursuri”. Germanii – „propunem personal, intrebam personal – cream beneficii pt intalniri”
 • Primire, prin votare cu vot deschis a aplicatiei de intrare in EPF pentru Estonia-Latvia (prezentarea a fost facuta in toamna 2012, la Consililu EPF de la Jerusalim).
 • A fost citita in plen Aplicatia SG Bulgaria (SC cu Gabor Szonyi; Din prezentarea colegiului din Sofia: sunt 7 membrii directi IPA, din 2012 au devenit SG: colab cu Franta (Iulia Kristeva e de origine din Bulgaria; activitate universitara; grup de Psihanaliza si film de succes, cu discutii publice (cca 100 participanti)
 • La Consiliul din nov. din Luxemburg – modificari ale Constitutiei EPF; propunerile vor fi anuntate pe mail cu 6 luni inainte – vom primi la sfarsitul lui aprilie draftul documentului; Urmeaza sa fie numit un Comitet pentru alegeri; Vicepresedintii vor putea candida de maxim 3 ori, cate 2 ani de mandat, presedintele o data, 4 ani. Vicepresedintii actuali isi vor depune intentia de prelungire a mandatelor.
 • Web site ul EPF (Ursula Burkett)– proiect de reinnoire, cu prima pagina mult mai interactiva, interviuri scurte cu colegii analisti (f important pt studenti, outreach). Providerul, de 10 ani, are tehnologie invechita – constructie noua, spre toamna, iarna acestui an, estimati 10-15 mii de euro (arhiva e f f mare). EPF solicita CODUL ETIC al fiecarei Societati, in limba engleza

„Cineva care sa se preocupe constant sa dezvolte site ul, caci se dezv f rapid!”

 • S Frisch: Propunere pentru un Newstleter EPF (1-2/an), ca la IPA. Ramane in discutie cum ar putea primi adresele membrilor Societatilor (momentan EPF comunica cu Societatile prin presedinti, fiind o federatie) – solicitare de a discuta in CE daca acceptam sa le trimitem adresele membrilor SRP pentru EPF; sa vedem raspunsul fiecarui membru in parte.
 • Bugetul EPF pe 2012 (Anne Rosenberg – fostul Trezorier IPA, ce si-a incheiat mandatul la Basel, dupa 4 ani si Alessander Jansen, din Amsterdam, noul Trezorier EPF) – au prezentat un material pdf cu Propunerea de Buget 2013: 43 600 euro. Multumiri adresate catre fiecare Societate membra pentru plata taxei anuale.

Gianina Micu

Aprilie 2013