Cadrul (regulile) functionarii Grup de lucru Freud, de parcurgere cronologica a intregii opere freudiene, este urmatorul:

- Grupul de lucru poate fi format atat din candidati cat si din membrii SRP care sunt doritori sa participe.
- Numarul de participanti va fi nu mai mult de 15, maxim 18 persoane.
- Durata unei intalniri este de 1 ora jumatate, o intalnire/luna, iar timpul intreg de desfasurare va fi de 4 ani.
- Grupul de lucru functioneaza ca un grup inchis in sensul in care odata facuta inscrierea initiala nu se mai admit noi inscrieri pe parcursul timpului, aceasta exigenta asigurand calitatea activitatii desfasurate si implicarea fiecarui participant.
- Este necesara prezenta cat mai constanta a fiecaruia (cat mai putine absente posibil). Daca cineva care urmeaza sa prezinte unul dintre materiale absenteaza, delega pe cineva in locul sau pentru prezentare.
- Ceea ce este specific la metoda lui J.Michel Quinodoz vizeaza participarea activa a fiecarui participant. Aceasta inseamna ca fiecare participant , nu numai ca citeste inainte lucrarea care va fi analizata la intalnire dar periodic, fiecare membru  al grupului va trebui sa scrie un rezumat referitor la lucrarea respectiva.
Rezumatul lucrarii studiate va fi prezentat de trei persoane la fiecare intalnire si se refera la:
. biografia si datele istorice in care Freud a scris aceea lucrare;
. conceptul descris de Freud in lucrarea respectiva;
. noile dezvoltari postfreudiene ale conceptului.
fiecare din cei trei care prezinta alegand unul din aceste aspect din lucrare.
Citirea fiecarui material este urmata de cca 20-30 min de discutii in grup, in care fiecare sa poata aduce in discutie 1-2 intrebari suscitate de cele prezentate.
- La inceputul fiecarei intalniri cineva din grup prezinta minuta intalnirii precedente (max o pagina cu cele discutate).